Met de komst van het mooie weer is ook het snoeiseizoen weer begonnen. Door in het voorjaar je bomen, struiken en heggen een knipbeurt te geven, ziet alles er weer piekfijn uit tijdens de zomermaanden.

Op een correcte manier snoeien is moeilijker dan je denkt. Maar met behulp van deze tips zorg je altijd voor het perfecte eindresultaat.

Benodigdheden

Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste gereedschappen en hulpmiddelen die je nodig hebt om te snoeien:

  • Ladder. Niet alle stukken groen zijn bereikbaar vanop de grond. Een stevige ladder mag dus niet ontbreken.
  • Veiligheidskledij. We raden aan om jezelf te beschermen tegen verwondingen door een veiligheidsbril en werkhandschoenen te dragen. Wanneer je een heggenschaar of kettingzaag gaat gebruiken, kan je best gehoorbescherming dragen.
  • Snoeimateriaal. Afhankelijk van de plantensoort heb je ander snoeimateriaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan een buxusschaar, boomzaag, heggenschaar, kettingzaag, takkenschaar… Controleer de werking van het snoeigereedschap voordat je begint te werken en let erop dat alles goed scherp is.
  • Schoonmaakgerei. Na de snoeiwerken heb je nog wat schoonmaakwerk. Gebruik eventueel een groot stuk plastic om de vallende bladeren en takken op te vangen. Natuurlijk kan je zo ook verzamelen met een hark. Het groenafval kan je kwijt in een bouwafvalzak of – bij grote tuinen – in een groencontainer.

Tips voor bomen

Bij bomen is het belangrijk dat je in de juiste periode snoeit. Fruitbomen, leibomen en knotbomen mogen in de periode van november tot en met maart gesnoeid worden. Andere bomen, waaronder de esdoorn, beuk en berk, mogen enkel in de zomermaanden gesnoeid worden.

Zorg er steeds voor dat het gereedschap scherp is. Anders kunnen er op de snede schimmels ontstaan. Snoei alle dode takken om de boom gezond te houden. Verwijder dubbele knopen om de hoofdtak te behouden.

Tips voor heggen

Heggen snoei je rond het begin van de zomer (21 juni). In die periode hebben ze reeds de sterkste groei achter de rug. Hierdoor moet je de heggen slechts één keer per jaar snoeien. Je mag dit natuurlijk al vroeger op het jaar doen, maar dan zal je waarschijnlijk een tweede keer moeten snoeien in het najaar.

Je snoeit best van onder naar boven. Zo heb je geen last van vallend snoeisel dat je zicht blokkeert. Daarnaast raden we aan om de onderkant ongeveer 10 cm breder te laten dan de bovenkant. Anders krijgen de onderste bladeren te weinig zonlicht.

Tips voor struiken

Struiken snoeien doe je in het voorjaar, wanneer er geen vorst meer voorspeld wordt. Gebruik een elektrische of manuele heggenschaar in combinatie met een buxusschaar voor het delicate werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *